Tennisarmbåge – armbågsstöd

Känner du någon som har drabbats av tennisarmbåge? Om du inte lider av det själv, är chansen stor att du känner någon som gör det. Tennisarmbåge är en vanlig skada som kan uppstå när man spelar tennis eller andra sporter, men den kan även uppstå i samband med vardagsaktiviteter. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera vad tennisarmbåge är, vad som orsakar det och hur man behandlar det!

Om tennisarmbåge

Tennisarmbåge är en typ av repetitiv belastningsskada som påverkar utsidan av din armbåge och underarm. Det uppstår när senor i din arm skadas på grund av överanvändning eller upprepade rörelser, som t.ex. genom att svänga ett racket eller greppa ett föremål hårt. Symtom inkluderar smärta på utsidan av armbågen, ömhet vid beröring och minskad styrka eller förmåga att greppa föremål.

Vad orsakar tennisarmbåge?

Även om det kallas “tennisarmbåge”, är att spela tennis inte den enda aktiviteten som kan orsaka denna skada. All aktivitet som kräver repetitiva armrörelser, som t.ex måla, snickra, skriva på tangentbord, kratta löv eller skotta snö kan allt leda till tennisarmbåge. Om du dessutom använder dålig form eller teknik när du idrottar, t.ex. om du inte värmer upp tillräckligt innan du spelar, eller om du använder ett felaktigt grepp om racketen, kan du riskera att utveckla denna skada.

Hur man behandlar tennisarmbåge

Att behandla tennisarmbåge innebär att man vidtar åtgärder för att minska smärta och inflammation samtidigt som man tar itu med den underliggande orsaken till skadan. Det är viktigt att vila armen när du behandlar detta tillstånd och undvika aktiviteter som förvärrar det för att ge din kropp tid att läka. Du bör använda en armbågsstöd för att säkerställa en optimal position. Dessutom kan fysioterapiövningar hjälpa till att stärka musklerna runt din underarm och armbåge, vilket kan bidra till att förbättra rörelseomfånget och minska belastningen på dessa områden.