Taxi på charterorter

Visst är det härligt att åka på semester utomlands, och få se och uppleva en massa nya saker? Självklart ska du ut och resa i världen, men för att resan ska bli så där underbar är det bra att vara lite om sig och kring sig i vissa situationer. En taxiresa är precis en sådan situation där det är bra att vara lite extra uppmärksam. Här ska du få våra bästa tips på hur du åker taxi på charterorter.

Fråga efter ett fast pris

När du är turist kan du välja att åka taxi till och från flygplatsen och mellan hotellet och olika sevärdheter. Prata med taxichauffören innan resan startar. Berätta vilken adress du ska till och begär ett fast pris. Om det inte går att få ett fast pris är det bra att följa resan till exempel via mobiltelefonens GPS. Då ser du om chauffören tar omvägar och kan påtala detta direkt. Det är dock inte alltid så lätt. Chauffören kan skylla på rusningstrafik, vägarbeten eller något annat, men genom att visa att du också har koll minskar risken för att bli lurad. Var också noga med att välja en taxi med taxameter. Har inte taxin en fungerande taxameter, byt taxi.

Boka taxi i förväg

Väljer du att åka taxi mellan flygplatsen och hotellet kan det vara bra att boka detta i förväg. Det kan du ofta göra via olika webbsidor eller från en servicedisk på flygplatsen. Då får du priset direkt och vet alltså redan innan resan börjar vad priset kommer att bli. På hemvägen kan ofta värden i hotellreceptionen hjälpa till att boka en taxi till dig från hotellet till flygplatsen.

Var tuff men artig

Har du en känsla av att taxichauffören försöker att ta extra mycket betalt så påtala detta direkt. Var tuff, uppträd med självförtroende men var artig i diskussionen. Ett standardknep bland många chaufförer är att de säger sig inte ha någon växel och därför inte kan ge tillbaka på sedeln du räcker fram. Detta undviker du genom att se till att alltid ha lite extra växel i fickan eller plånboken.

Var inte rädd för att åka taxi

Vi hoppas att du inte har blivit avskräckt för att åka taxi på charterresan. Ta hjälp av våra tips och åk taxi. I de flesta fall går det bra och du kan ibland till och med få en liten privat guidning av taxichauffören.